Не всі лишайники небезпечні для людини. Деякі види лишайників, такі як Bryoria, вживаються в їжу як людьми, так і тваринами. З іншого боку, деякі види, такі як лишайники вовчка, отруйні і використовувалися деякими індіанськими племенами для отруєння своїх наконечників стріл. Отже, лишайники можуть бути як корисними, так і небезпечними для людини.
Ні – лишайники можна чіпати та чіпати і вони вам зовсім не зашкодять. Насправді є деякі лишайники, які люди можуть їсти.
Плоский лишай – поширене захворювання, яке викликає запалення (набряк і подразнення) на шкірі або всередині рота. На шкірі червоний плоский лишай викликає висип, який зазвичай свербить. У роті це може викликати печіння або біль.
Дві проблеми, з якими часто стикаються під час споживання лишайників, полягають у тому, що вони зазвичай містять слабко токсичні вторинні сполуки, а також те, що полісахариди лишайників, як правило, не засвоюються людиною. Багато людських культур знайшли методи підготовки для подолання цих проблем.
3. Біоактивні метаболіти їстівного лишайника
Види лишайників | Сім'я | застосування |
---|---|---|
Cladonia rangiferina | Cladoniaceae | Вживати як чай або сік |
Лобарія легенева | Лобарієві | Продукти харчування та косметика |
Бріорія фремонтія | Пармелієві | Виготовлення торта або печива |
Bryoria fuscescens | Пармелієві | Приготування хліба |
Незважаючи на поживність, більшість лишайників мають гіркий смак. Жоден не отруйний, за винятком вовчого лишайника (Letharia vulpina). Гриби і лишайники, які ростуть на дерев'яних поверхнях, часто плутають. Однак, як правило, гриби ростуть з-під кори, а лишайники ростуть на поверхні.