Чому американці кажуть пепероні?

Згідно з істориком і автором їжі Джоном Ф. Маріані в книзі «Як італійська кухня завоювала світ», термін «пепероні» придумали американці італійського походження, які, коли їли пряну ковбасу, нагадали пеперончіні, гострий, солодкий калабрійський перець чилі з південної Італії.

Перша згадка про пепероні в друкованих виданнях датується 1919 роком, сказав пан Маріані, періодом, коли тут почали процвітати піцерії та італійські м’ясні магазини. Очевидно, назва ковбаси є спотвореним італійським peperoncino, як у маленьких перців, які використовуються для додання тепла та кольору салямі.

Етимологія. Термін пепероні є запозиченням слова peperoni, множини від peperone, італійського слова, що означає «болгарський перець».. Перше використання пепероні для позначення ковбаси датується не пізніше 1916 роком. В італійській мові слово peperoncino означає гострий і гострий перець чилі.

Історія улюбленої американської начинки для піци. Всупереч поширеній думці, пепероні винайшли не в Італії. Насправді його створили італійські іммігранти в Нью-Йорку на початку 1900-х років. Не дивно, що це найпопулярніша начинка для піци в Америці!

Спочатку давайте вивчимо слово «пепероні». Пепероні – насправді американське слово запозичене від peperoni, множини від peperone, італійського слова для болгарського перцю.

В Італії слово «пепероні» означає перець. Очевидно, в Італії є те, що англійською називається «пепероні», ми називаємо це «пряна салямі". По правді кажучи, є кілька видів, наприклад, soppressata, ventricina, spianata тощо.

Оцініть статтю