У що вірить пантеїст?

Пантеїзм — віра в те, що Бог і всесвіт — це одне й те саме, а не окремі речі. Іншими словами, «Бог є все, і все є Бог». Термін пантеїзм був розроблений у вісімнадцятому столітті з грецького коріння pan, що означає все, і theos, що означає Бог.

визначення. Пантеїсти вірять, що сам Всесвіт і все в ньому утворюють єдине, всеохоплююче божество.

Пантеїзм не передбачає віри в божеств, духів або будь-які надприродні сили. Натомість Пантеїсти вірять, що божественне знаходиться прямо тут, на землі; насправді це земля. Головний принцип пантеїзму полягає в тому, що всесвіт, земля і природа є божественними, і тому їх слід вважати священними.

Пантеїсти вірять, що божественне живе в кожному і в кожній створеній речі; Християни вірять, що Дух живе в Божому народі. Пан означає «все». «Теїзм» означає віру в божественну істоту. Деякі теїсти вірять в одного Бога (монотеїсти) або багатьох богів (політеїсти). Але пантеїсти вірять, що Бог є все.

Теологічно воно охоплює божественну іманентність, відкидаючи божественну трансцендентність. Якщо атеїзм — це заперечення того, що все є божественним, пантеїзм — це не атеїзм; якщо атеїзм — це твердження про відсутність Творця, Провидіння, трансцендентного Божества чи особистого Бога, то пантеїзм є атеїстичним.

Оскільки пантеїзм, як і будь-яка інша релігія, фундаментально стурбований «проблемою сенсу», і оскільки зло завжди є центральним інгредієнтом цієї проблеми, пантеїзм повинен займатися злом – хоча це не теїстичне формулювання проблеми: Насправді, зло є першочерговою турботою різних пантеїстів.

Оцініть статтю