Як видалити соланін з картоплі?

Вплив світла також викликає характерне зелене забарвлення деяких частин картоплі, яке необхідно видалити перед споживанням. Найкращим способом уникнути утворення соланіну є Зберігайте картоплю в темному сухому місці при прохолодній, але не низькій температурі.11 липня 2024 р

Соланін погано розчиняється у воді і він не видаляється при звичайному варінні, оскільки він розкладається лише при температурах вище 243 °C; приготування при 170 °C (як у випадку смаження) може зменшити кількість, навіть якщо воно не може повністю виключити її.

Очищення, відварювання та смаження можуть знизити вміст глікоалкалоїдів у харчових продуктах. Наприклад, очищення картоплі дозволяє зменшити його вміст на 25-75%, відварювання у воді на 5-65% і смаження в олії на 20-90%.

Вживання великої кількості соланіну викликає нервові зміни (сонливість), гемоліз і подразнення слизової оболонки шлунка. При прийомі в особливо високих дозах це може бути навіть смертельним. У картоплі соланін зосереджений переважно в листках і стеблах.

Лігурійська сорока, старовинний сорт з низьким вмістом соланіну, культивований у районі Генуї. Сафран, французький сорт, який отримав свою назву від шафрану через жовту м’якоть. Серване, сорт картоплі, ідеальний для приготування ньоккі.

Таким чином, температура в холодильнику, крім зміни смаку картоплі, може перетворити крохмаль (яким багата бульба) на цукор.. А дуже цукристі інгредієнти можуть легко загнити.

Оцініть статтю