Яка загальна структура молекули жиру?

Молекула жиру складається з двох видів частин: гліцериновий хребет і три хвости жирних кислот.

Під мікроскопом жирові клітини виглядають як маленькі кульки. Як і інші клітини в організмі, кожна має клітинну мембрану та ядро, але їх основна маса складається з крапельок накопичених тригліцеридів, кожна з яких складається з трьох молекул жирних кислот, приєднаних до однієї молекули гліцерину.

Молекула жиру складається з двох основних компонентів: гліцерин і жирні кислоти. Гліцерин – це спирт з трьома атомами вуглецю, п'ятьма атомами водню і трьома гідроксильними (OH) групами. Жирні кислоти мають довгий ланцюг вуглеводнів із приєднаною карбоксильною групою і можуть мати 4-36 атомів вуглецю; однак у більшості з них 12-18.

Ліпіди є важливим компонентом клітинної мембрани. Конструкція зазвичай складається з гліцериновий скелет, 2 хвости жирних кислот (гідрофобні) і фосфатна група (гідрофільні).

Тригліцериди або нейтральні жири або справжні жири складні ефіри трьох молекул жирних кислот і однієї молекули триатомного спирту гліцерину. Тому їх ще називають тригліцеридами. Масла рідкі при кімнатній температурі. Вони містять невеликі або ненасичені жирні кислоти.

Молекула жиру складається з двох видів частин: гліцериновий хребет і три хвости жирних кислот. Гліцерин — це невелика органічна молекула з трьома гідроксильними (OH) групами, тоді як жирна кислота складається з довгого вуглеводневого ланцюга, приєднаного до карбоксильної групи.

Оцініть статтю