Якою була риболовля в дні Ісуса?

Рибна промисловість за днів Ісуса була дуже прибуткова, але це була напружена робота і потребувала серйозної організації. Під час глибоководної риболовлі два або три човни працювали разом, щоб встановити сітку між собою та заганяти рибу в сітку.

Більшість селянських рибальських родин були бідними і жили на прожитковий мінімум, тоді як невелика меншість еліт володіла основною частиною багатства та влади. Для доступу до певних територій були потрібні ліцензії на риболовлю, а рибалкам потрібна була різна сировина, наприклад деревина для човнів і льон для сіток.

Ісус сказав:Я зроблю вас ловцями людей” і навчив їх, як закидати тенета Євангелія. Деколи ви нічого не вловите; Під час першої зустрічі з Ісусом у Петра та компанії була погана ніч. Але наше покликання як віруючих полягає в тому, щоб проповідувати Євангеліє і дозволити Святому Духу робити те, що він робить, щоб привернути людей до Ісуса.

Повернувшись до Галілеї, учні вирішили порибалити, мабуть тому вони були голодні (Іван 21:1–3а). Пам’ятайте також, що багато з них були рибалками (Матвій 4:18–22), тому, можливо, вони прагнули заробити трохи грошей, щоб задовольнити свої потреби. Однак їхня риболовля не увінчалася успіхом.

На основі тілапія і короп кісток, знайдених на місцях розкопок Галілейського моря, археологи вважають, що тиляпія та короп населяли Галілейське море за життя Ісуса. Тому ймовірно, що риба, яку з’їв Ісус, була тілапією з Галілейського моря.

Найчастіше ловили вночі, щоб риба не бачила і не плавала навколо сіті. У наш час нейлонові сітки запобігають цій проблемі, а коли риболовля дозволена, це робиться вдень. Рибна промисловість за днів Ісуса була дуже прибуткова, але це була напружена робота і потребувала серйозної організації.

Оцініть статтю